Yorkshirenterrieri

Rotumääritelmä

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 3 terrierit alaryhmä 4 kääpiöterrierit.

Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Yorkshirenterrieri on kotoisin samoilta alueilta kuin airedalenterrieri, ja rotua esiintyi ensimmäisen kerran 1850-luvulla. Rodun taustalta löytyy vanha black & tan -terrieri sekä esim. maltankoira ja skyenterrieri. Nykyinen nimi hyväksyttiin 1870. Rodun terrierimäisiin ominaisuuksiin kuuluu metsästysvaisto, joka kotioloissa voi kohdistua vaikkapa leluihin tai pihan pieniin jyrsijöihin.

YLEISVAIKUTELMA: Pitkäkarvainen; karvapeite laskeutuu täysin suorana ja tasapitkänä rungon kummallekin puolelle; jakaus alkaa kirsusta ja jatkuu hännänpäähän. Hyvin tiivisrakenteinen ja huoliteltu, erittäin ryhdikäs ja itsetietoinen. Elinvoimainen ja rungoltaan sopusuhtainen.

KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE: Valpas ja älykäs kääpiöterrieri. Vilkas ja tasapainoinen.

PÄÄ

Kallo: Melko pieni ja litteä, ei liian korostunut eikä pyöreä.

Kirsu: Musta.

Kuono: Ei liian pitkä.

Leuat / hampaat: Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat oikea-asentoiset ja tasaisessa rivissä.

Silmät: Keskikokoiset, tummat ja säkenöivät, eivät ulkonevat. Ilme on terävä ja älykäs. Katse on suoraan eteenpäin. Silmäluomien reunat ovat tummat.

Korvat: Pienet, V-muotoiset ja pystyt, eivät liian kaukana toisistaan. Korvat ovat lyhytkarvaiset, väriltään hyvin syvän ja täyteläisen kullanruskeat (tan).

KAULA: Riittävän pitkä.

RUNKO: Tiivis. Selkä: Vaakasuora. Lanne: Tiivis. Rintakehä: Kylkiluut kohtalaisen kaareutuneet.

HÄNTÄ: Aiemmin yleensä typistetty. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Typistetty: Keskipitkä ja runsaskarvainen; karvapeitteen väri on etenkin hännän päässä tummemman sininen kuin rungossa; nousee hieman selkälinjan yläpuolelle. Typistämätön: Runsaskarvainen; karvapeitteen väri on etenkin hännän päässä tummemman sininen kuin rungossa; nousee hieman selkälinjan yläpuolelle. Häntä on mahdollisimman suora ja pituudeltaan suhteessa koiran kokoon.

RAAJAT

ETURAAJAT:
Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat suorat ja niitä peittää runsas, väriltään täyteläisen kullanvärinen (golden tan) karvapeite, joka on muutamaa astetta vaaleampi karvan kärjestä kuin juuresta. Kullanväri ei ulotu kyynärpäiden yläpuolelle.

Lavat: Viistot.

Kyynärvarret: Suorat.

Etukäpälät. Pyöreät. Kynnet ovat mustat.

TAKARAAJAT:
Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat takaa katsottuna täysin suorat, polvikulmaus on kohtuullinen. Raajoja peittää runsas, väriltään täyteläisen kullanvärinen (golden tan) karvapeite, joka on muutamaa astetta vaaleampi karvan kärjestä kuin juuresta. Kullanväri ei ulotu polvien yläpuolelle. Polvet: Kohtuullisesti kulmautuneet.

Takakäpälät: Pyöreät. Kynnet ovat mustat.

LIIKKEET: Vapaat ja tehokkaat; etu- ja takaliikkeet ovat yhdensuuntaiset selkä- linjan pysyessä vaakasuorana.

KARVAPEITE

Karva: Rungossa karva on kohtalaisen pitkää, täysin suoraa (ei laineikasta) ja kiiltävää. Karvanlaatu on hieno ja silkkinen, ei villava. Karva ei saa haitata liikkumista. Päässä karva on pitkää, väriltään täyteläisen kullanväristä (golden tan); tummempaa pään sivuilla, korvien juuressa ja kuonossa, jossa se on erityisen pitkää. Pään kullanväri ei saa ulottua niskaan eikä sen seassa saa olla nokisia eikä tummia karvoja.

Väri: Tumma teräksensininen (ei hopeansininen) niskakyhmystä hännäntyveen, eikä siihen saa koskaan sekoittua kellanruskeita, pronssinvärisiä tai tummia karvoja. Rinnassa karvan väri on täyteläisen heleä kulta. Kaikki kullanväriset karvat ovat tummempia juuresta kuin keskeltä sävyttyen vielä vaaleampiin karvankärkiin.

PAINO: Enintään 3,2 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
• Vihaisuus tai liiallinen arkuus.
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.

Lähde:
Suomen Kennelliitto